Kulinarna pocztówka z wakacji Sukces kucharzy z ZSP nr 1 w Krasnymstawie Kolejne zmagania konkursowe z zakresu gastronomii, w których pomimo okresu wakacyjnego uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie brali udział. Była to XIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" i odbyła się w Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie 20 lipca 2014 roku. Uczennice wystartowały w kategorii "gastronomia", gdzie startujące zespoły miały za zadanie zaprezentować zestaw obiadowy, tj. zupę lub przystawkę i danie główne. Jury, po przewodnictwem znanej autorki książek kucharskich Hanny Szymanderskiej, którą wspierali Barbara Fatyga z Lubelskiego Klastra Spożywców, Agnieszka Kasperska, dziennikarka z Kuriera Lubelskiego, Andrzej Baczkowski, szef kuchni w nałęczowskim "Energetyku" i Tomasz Makowski z Departamentu Rolnictwa i Środowiska UMWL, musiało zmierzyć się z propozycjami aż trzynastu zespołów. Uczennice pomimo silnej konkurencji profesjonalnych kucharzy z restauracji, domów wczasowych oraz pomimo stresu zdołały zmobilizować się i pokazać swoje umiejętności z jak najlepszej strony. I tym sposobem zostały docenione i nagrodzone II miejscem za gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi w sosie grzybowym oraz drobiowymi szyjkami na pęczaku z młodą glazurowana marchewką. Jury bardzo miło wyrażało się o młodych kucharzach z Krasnegostawu i życzyło im wielu sukcesów w dalszej karierze zawodowej. W konkursie brały udział uczennice klasy 3 technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych: Patrycja Opat i Aleksandra Repeć pod czujnym okiem nauczycielek praktycznej nauki zawodu: Agnieszki Pawlas i Agaty Sadlak-Skrzypek. A przepisy konkursowe oraz wiele innych można znaleźć na blogu kulinarnym, który uczniowie wraz z nauczycielami ZSP nr 1 prowadzą pod adresem: http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/.