VI edycja Gotowania z VIP-ami "Smaki Azji" - konkurs kulinarny w ZS Nr 1 w Krasnymstawie VI edycja Konkursu Kulinarnego „Gotowanie z VIP-ami” już za Nami! 11 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Nr 1 im Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie odbył się, już po raz kolejny konkurs kulinarny „Gotowanie z VIP-ami” pod hasłem SMAKI AZJI. Do udziału w wydarzeniu zaprosiliśmy uczniów klas siódmych i ósmych ze wszystkich szkół podstawowych powiatu krasnostawskiego. Uroczystość poprowadzili: Wiktoria Głąbicka i Wojtek Weremko – uczniowie 5 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Dzisiejsze wydarzenie rozpoczęła Dyrektor szkoły pani Małgorzata Jędruszczak oraz wicedyrektor pani Katarzyna Mańko witając uczestników konkursu oraz przybyłych gości: Pana Marka Nowosadzkiego - wicestarostę Krasnostawskiego. Pana Witolda Boruczenko – przewodniczącego Rady Powiatu Krasnostawskiego. Panią Ewę Nieścior – przewodniczącą Komisji Oświaty, Kultury i Kultury Fizycznej Starostwa Powiatowego w Krasnymstawie. Pana Marcina Szafrana - właściciela firmy Boster, sklepu z chemią budowlaną i artykułami gospodarstwa domowego w Krasnymstawie. Panią Annę Bobruś – przedstawiciela Społem Chełm sp. z.o.o. - sklep Gama w Krasnymstawie. Panią Agnieszkę Wołoch- wiceprezesa Banku Spółdzielczego w Izbicy. Pana Romana Mrowińskiego - członka zarządu Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie. Panią Karolinę Górną- instruktorkę Xtreme Fitness Krasnystaw Panią Agatę Małek - dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej nr 4 im. Jana Pawła II w Krasnymstawie wraz z uczniami: Barbarą Jarocką i Michałem Matysiakiem Panią Marzenę Morylowską - dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Krasnymstawie i uczennice: Lenę Cichosz, Marikę Stefańczyk. Panią Izabelę Stryjek - sekretarza Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Izbicy i uczennice: Zofię Swatowską, Zuzannę Sowę. Po części oficjalnej rozpoczęły się konkursowe zmagania. Każdej drużynie towarzyszył asystent – uczennica z czwartej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych: Karolina Rosolińska, Kinga Kaszak oraz Kinga Kowalik. Aby wczuć się w temat VI edycji Gotowania z VIP-ami „Smaki Azji”, uczennice klasy 4tz (Lidia Gustaw i Maria Litkowska) przedstawiły w formie prezentacji multimedialnej tradycyjne potrawy kuchni azjatyckiej m.in. Pad Thai, Ramen, Sajgonki oraz najważniejsze Sushi! Sushi to jedna z najzdrowszych potraw na świecie pochodząca z Japonii. To właśnie tym dzisiaj zajęły się finałowe drużyny. Każda z nich miała przygotować dwa rodzaje Sushi- futomaki i hosomaki. W czasie, gdy drużyny zmagały się z przygotowaniem Sushi, uczennice Karolina Kaczor i Kornelia Majstruk przedstawiły relację ze słonecznej podróży do Hiszpanii i Portugalii w ramach Projektów Unijnych Erasmus +. Następnie uczennice Amelia Łepik i Gabriela Radoń przedstawiły aktualnie realizowany w szkole projekt - EkoFlow, który ma na celu ochronę środowiska w ramach działań Fundacji „Zwolnieni z Teorii”, którego koordynatorem w naszej szkole jest pani Monika Łepik. Podczas przygotowywania przez uczestników Sushi, Julia Muda i Oliwia Mazurek umiliły czas swoimi występami wokalnymi. Uczestnicy konkursu bardzo szybko i sprawnie uporali się z powierzonym im zadaniem. Chyba chcą wstąpić w mury naszej szkoły i już od września zdobywać wiedzę i umiejętności w najlepszej szkole w powiecie. Mamy nadzieję, że podobnie jak Wojtkowi i Wiktorii uda im się zdobyć trzy zawody: kucharza, technika żywienia i usług gastronomicznych oraz czeladnika-kelnera dzięki projektom unijnym, które pozwalają na poszerzenie wiedzy, umiejętności. Jury w składzie: pani Ewa Nieścior, pan Witold Boruczenko, pan Marcin Szafran, miało nie lada zadanie wyłonić zwycięską drużynę. Pierwsze miejsce podniebienia jurorów zdobyło Sushi Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Krasnymstawie, czyli drużyna pani Marzeny Morylowskiej z uczennicami: Leną Cichosz, Mariką Stefańczyk. Drugie miejsce ex aequo drużyny: Publiczna Szkoła Podstawowa nr 4 im. Jana Pawła II w Krasnymstawie, czyli drużyna pani Agaty Małek- dyrektor wraz z uczniami: Barbarą Jarocką i Michałem Matysiakiem oraz Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Izbicy, czyli drużyna sekretarz szkoły Pani Izabeli Stryjek z uczennicami: Zofią Swatowską, Zuzanną Sową. Słowom uznania nie było końca, zarówno dla uczestników konkursu, jak i organizatorów tego wydarzenia. Usłyszeliśmy je m.in. z ust wicestarosty, pana Marka Nowosadzkiego i przewodniczącej Komisji Oświaty, Kultury i Kultury Fizycznej, pani Ewy Nieścior. Konkurs nie odbyłby się, gdyby nie nasi wspaniali darczyńcy i fundatorzy nagród: • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie, • Bank Spółdzielczy w Izbicy, • Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie, • Boster sklep z chemia budowlaną i artykułami gospodarstwa domowego w Krasnymstawie, • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie, • Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna ZAGRODA w Zagrodzie, • Firma Agat s.c. w Krasnymstawie, • Sklep Gama w Krasnymstawie - Społem Chełm sp. z.o.o., • Xtreme Fitness Krasnystaw. Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie wszystkim, którzy przyłożyli rękę do tego fantastycznego wydarzenia, czyli dyrekcji szkoły: pani Małgorzacie Jędruszczak i pani Katarzynie Mańko, kierownik szkolenia praktycznego pani Kindze Ciurysek, nauczycielkom „katedry gastronomii”: Agnieszce Pawlas, Katarzynie Oleszczuk, Małgorzacie Typiak, Agacie Sadlak- Skrzypek i Agacie Jędruszczak oraz uczniom klas gastronomicznych, najlepszej szkoły w powiecie krasnostawskim i wszystkim uczestniczącym w tym wydarzeniu - I ZETKA. Opracowała: Agata Jędruszczak Poprzedni artykuł Następny artykuł