kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: sekretariat@zsnr1-kosciuszko.pl

Najnowsze artykuły

18 Kwi 2024 10:29 - warsztaty kulinarne

W Zespole Szkół Nr 1 im. Tadusza Kościuszki w Krasnymstawie 25 kwietnia 2024 r. o godz. 12:00 odbędą się warsztaty kulinarne - OSM i Zetka gotują z Katarzyną Bosacką.   

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
17 Kwi 2024 06:12 - Super User
Kontakt z kulturą – Zetka w teatrze!

Kontakt z kulturą – Zetka w teatrze! Uczniowie naszej szkoły wybrali się w piątek 12 kwietnia  na spektakl teatralny ,,Tartuffe, czyli Świętoszek’’. Sztuka ta była wystawiana w Teatrze Powszechnym im. Jana Kochanowskiego w Radomiu. Przedstawienie zrobiło na nas bardzo duże wrażenie. Ciekawa, nowoczesna aranżacja (samochód, telewizor, stół bilardowy, stroje postaci), mimo że sztuka ma już ponad 350 lat, przybliża nam utwór Moliere’a i powoduje, że  wciąż pozostaje [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
16 Kwi 2024 11:04 - Postaw na zawód
Dzień Otwarty w ZETCE

Dzień otwarty w Zetce. Wtorek, 16 kwietnia 2024r., godz. 9.00. Tego dnia Zetka gościła uczniów z klas 7 i 8 szkół podstawowych naszego powiatu. Przywitaliśmy ich rockowo: muzyką w wykonaniu naszych uczniów grających na perkusji i gitarach elektrycznych. Mocne brzmienia i  humorystyczne przedstawienie zawodowej specyfiki Zetki stworzyły dobry klimat do tego, by pokazać, że nasza szkoła to pasje zawodowe i nie tylko…Przesłaniem tej części stały się słowa: ”Bądź wyrazisty. [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
14 Kwi 2024 17:49 - Lekcja historii
APEL PAMIĘCI POŚWIĘCONY OFIAROM ZBRODNI KATYŃSKIEJ

W piątek 12 kwietnia w Zespole Szkół Nr 1 im. Tadeusz Kościuszki odbył się uroczysty apel, podczas którego uczniowie oraz grono pedagogiczne uczcili 84 rocznicę Zbrodni Katyńskiej. Uroczystość rozpoczęła się od wprowadzenia sztandaru i wspólnego śpiewania hymnu. Następnie, uczniowie Michał Piasecki (2tp), Paulina Chojda (1tz), Damian Nizioł (2tp), Nikola Róg (1tz), Igor Głąbicki (2tp), Sylwia Jaremek (5tzm), Klaudia Turkiewicz (5tpe), Karolina Rosolińska (4tz), Sylwia [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
12 Kwi 2024 12:17 - Lekcja historii
Obchody 84. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej i 14. Rocznicy Katastrofy Smoleńskiej

Obchody 84. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej i 14. Rocznicy Katastrofy Smoleńskiej Dnia 12 kwietnia 2024r. Zespół Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie na czele z panią Dyrektor Szkoły – Małgorzatą Jędruszczak miał zaszczyt uczestnictwa z pocztem sztandarowym, w tym uczniowie: Patrycja Kazanowkska 5 tmz, Zuzanna Linkiewicz 5 tmz i Szymon Mańko 2 tp pod opieką pani Wiolety Kister-Jakubiak na uroczystości upamiętniającej 84. Rocznicę Zbrodni Katyńskiej i 14. Rocznicę [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
11 Kwi 2024 11:40 - konkurs kulinarny

VI edycja Konkursu Kulinarnego „Gotowanie z VIP-ami” już za Nami! 11 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Nr 1 im Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie odbył się, już po raz kolejny konkurs kulinarny „Gotowanie z VIP-ami” pod hasłem SMAKI AZJI. Do udziału w wydarzeniu zaprosiliśmy uczniów klas siódmych i ósmych ze wszystkich szkół podstawowych powiatu krasnostawskiego. Uroczystość poprowadzili: Wiktoria Głąbicka i Wojtek Weremko – uczniowie 5 klasy technikum żywienia [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
10 Kwi 2024 08:00 - Tomasz Bożko
XXI Powiatowy Konkurs Profilaktyczny organizowany pod hasłem:   „Wolni od uzależnień”.

XXI Powiatowy Konkurs Profilaktyczny organizowany pod hasłem:  „Wolni od uzależnień”.   Dnia 9 kwietnia 2024r. w Zespole Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszko odbyła się XXI edycja Powiatowego Konkursu Profilaktycznego, adresowana do uczniów szkół ponadpodstawowych powiatu krasnostawskiego.  W konkursie wzięli udział uczniowie: Zespołu Szkół nr 1 w Krasnymstawie,  Zespołu Szkół w Żółkiewce, Zespołu Szkół Nr 2 w Krasnymstawie, I Liceum Ogólnokształcącego [ ... ]

Konkursy i olimpiadyCzytaj więcej...
09 Kwi 2024 17:16 - sport
Bieg Erasmusa+ 2024: Wspólnie dla demokracji. VIII Bieg Erasmusa za nami.

  Bieg Erasmusa+ w ZETCE Bieg Erasmusa+ 2024: Wspólnie dla demokracji. VIII Bieg Erasmusa za nami. To była świetna okazja, aby wziąć się ostro do treningów i pokazać w biegu swoją najlepszą formę! W tym roku pod hasłem "Bieg Erasmusa+ 2024: Wspólnie dla demokracji" przyłączyliśmy się do online'owej formuły tego wydarzenia, aby każdy mógł wziąć w nim udział! Była to nie tylko fantastyczna okazja do poprawienia swojej kondycji fizycznej, ale również wsparcia ważnych [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...

19 maja mieliśmy przyjemność gościć w naszych skromnych progach przemiłych gości. Pracownie gastronomiczną odwiedzili gimnazjaliści którzy wiążą swoja przyszłość z zawodem kucharz lub technik żywienia i usług gastronomicznych.
 
Gimnazjaliści zwiedzili naszą pracownię i zobaczyli maszyny i urządzenia na których pracujemy. Nasi goście wraz z uczniami klasy 2tz mieli okazję robić pyszne rurki z kremem z naszego przepisu. Ale zanim przystąpili do właściwej pracy sami przygotowali formy do rurek. Było wesoło i zabawnie, zwłaszcza przy wałkowaniu czy nawijaniu rurek na formy. Finalny produkt wyszedł bardzo smaczny, co widać po minach zadowolonych gimnazjalistów, wszystko z talerzyków zniknęło w oka mgnieniu. Mamy nadzieję, że w tym samym gronie spotkamy się we wrześniu już wtedy w białych fartuszkach. 
Gimnazjalistom pomagali uczniowie klasy drugiej: Aleksandra Furgała, Iwona Król, Szymon Demczuk, Przemysław Solan. Nauczyciele: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas.
 
A dla tych którzy są niezdecydowanych PRZYPOMINAMY:
 
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. 
 
Zatrudnienie:
• Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.)
• Instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
• Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale)
• Organizacje ochrony konsumenta,
• Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności 
• Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.). 
• Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
 
Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie:
• Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. 
 
• Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.
 
• Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia).
 
• Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.
 
• Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego
 
• Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych. 
 
• W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista.
 
Okres nauki: 4 lata.
 
 
 
 W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych.
Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji:
TG.7 Sporządzanie potraw i napojów (egzamin - II semestr klasa 3)
TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin - I semestr klasa 4).
Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
• sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
• planowania i oceny żywienia;
• organizowania produkcji gastronomicznej;
• planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.
Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.
 
DSC 0041
 
DSC 0024
 
DSC 0028
 
DSC 0029
 
DSC 0030
 
DSC 0033
 
DSC 0034
 
DSC 0037